COLLECTIE CHARENTE-MARITIME

Inhoud

COLLECTIE CHARENTE-MARITIME

SAMENVATTING

Micraster met kiezelringen uit het boven-Krijt van de Charente-Maritime, (Frankrijk)

INLEIDING

In Collectie Charente-Maritime tonen we vier aangeschafte, Micraster zee-egels met kiezelringen uit het Santonien van zijn typelocaliteit in het departement Charente-Maritime (Frankrijk). Een uit de collectie van Jean-Stéphane David en drie uit de collectie van Alex Wittmer. Deze worden door een aantal overzicht en detail foto's digitaal afgebeeld, met zo nauwkeurig mogelijke informatie over het waar, wanneer en hoe van de vondsten.

OBJECTEN

We tonen een Micraster brevis (Lamarck,1816) uit de collectie van Jean-Stéphane David waarvan de schaal slechts weinig kiezelringen bevat end drie Micraster brevis (?) uit de collectie van Alex Wittmer, waarvan de schaal volledig vervangen is door kiezelringen.

De eerste Micraster is wit gekleurd, vertoont alleen plaatselijk enkele kiezelringen en laat nog duidelijk de plaatjes van de schaal zien (Witte Micraster).De tweede Micraster vertoont grote kiezelringen en verkiezelde, ambulacraal velden zonder duidelijke kiezelringen (Kiezelringen Micraster). De derde Micraster vertoont grote kiezelringen en een deel van de doorschijnende, chalcedoon opvulling van de schaal (Doorschijnende kiezelringen Micraster). De vierde Micraster is opvallend wit gekleurd en vertoont voornamelijk kleine kiezelringen (Witte kiezelringen Micraster).