VAN HUIS EN HAARD VERDREVEN

Inhoud

SAMENVATTING

Van huis en haard verdreven vinden vuurstenen ijstijdzwervers uit Noord-Europa een thuis in het nieuwe boek “Vuursteenfossielen van Zuidwolde, Drenthe”.

INLEIDING

Er is niet veel geschreven over vuursteenfossielen uit Drenthe (Drupsteen, 1977; Krook, 2022), maar nu is er het meer dan tweehonderd pagina’s dikke boek van Mart Krook (2023) met honderden kleurenfoto’s van vuurstenen en verhelderende lijntekeningen.

IJSTIJDZWERVERS

Ergens tussen driehonderd- en honderdduizend jaar geleden, tijdens de Saalien ijstijd, komen vuurstenen uit het krijt van het Oostzeegebied met het uitbreidend landijs naar Zuidwolde, in Noord-Nederland. Vandaag liggen ze in de weg van boeren die ze langs hun akkers op een hoop gooien. In het zeldzame geval dat ze fossielen bevatten worden ze meegenomen en vinden een thuis in collecties van verzamelaars en musea.

HERKENNING

Vuurstenen nemen vele gedaanten aan en hierin zien we de vreemdste vormen. Met behulp van heel veel foto’s en verklarende tekeningen uit Mart’s boek, kun je de fossielen in vuurstenen zelf leren herkennen. Van koralen, sponzen, zee-egels, zeesterren, zeelelies, ammonieten, belemnieten, nautilussen, tweekleppigen, slakken, brachiopoden, mosdiertjes, wormen, foraminiferen, kreeftachtigen, haaien en vissen in vuursteen, leer je meer over de dieren waarvan ze afkomstig zijn en begrijp je hoe de resten zo bewaard kunnen zijn gebleven.

BESTELLING

Wil je meer weten van vuurstenen en fossielen, sla dan twee vliegen in een klap en aarzel niet het boek te bestellen op www.vuursteenfossielen.nl.

VAN HUIS EN HAARD VERDREVEN

Leave a Reply