DE VOORZITTER RUIMT OP

Inhoud

SAMENVATTING

Wie wat bewaart, die heeft wat op te ruimen. Voordat de imposante verzameling van Dr Wiel Schins naar het Centre Céramique te Maastricht ging, werd Vuurstenen hartelijk ontvangen voor het maken van foto's en kreeg ook nog wat cadeaus.

WIE BEWAART DIE HEEFT VEEL

Dr Wiel Schins, de voorzitter van de Nederlandse Geologische Vereniging – Afdeling Limburg, heeft zijn sporen ruim verdient in het promoten van de geologie. Begonnen als broekie, student van de fenomenale gebroeders Felder, uitgegroeid tot imposante persoonlijkheid, leidt hij decennialang excursies, geeft tientallen lezingen en bouwt gestaag zijn verzameling stenen op.

OPGERUIMT STAAT LEEG

Nu het huis zowat uitpuilt, liggen ontelbare vuurstenen netjes gerangschikt in de tuin, wachtend op transport naar Centre Céramique te Maastricht. Kenmerkend voor Wiel’s postuur zijn de gigantische stukken die alleen hij uit de groeves had kunnen wegdragen. Een enorme aanwinst voor het Zuid-Limburgs erfgoed.

BIJZONDERE VUURSTENEN

Onder genot van koffie, vla en vele verhalen mocht Vuurstenen fotograferen en kreeg tenslotte zelfs enige markante stukken cadeau om nader te bestuderen. Uit de collectie Wiel Schins toont Vuurstenen: Twee overzichtsfoto's van verschillende vuurstenen en vuurstenen zee-egels; een grote vuurstenen bol; een vaker voorkomende vuurstenen fles; een ijzige vuursteen die doet denken aan bevroren water; een opvallend gebioturbeerde vinger vuursteen; een object dat doet denken aan een vuurstenen kalebas; een holle grind vuursteen en een grind zee-egel.

DE VOORZITTER RUIMT OP

Leave a Reply