WURM DRIN KUGEL

NUMMER

MØNSo8

COLLECTIE

HZIJ (Gift UTOP)

OPMERKING

-

DATUM

210824

PLAATS

Møns Klint, Denemarken

STRATIGRAFIE

vroeg Maastrichtien

DESCRIPTIE

Doorgezaagde, afgerolde, kogelronde, enigszins bruinig, donkergrijze vuursteen met grijs gekleurde buitenkant en met een lichtgrijs tot donkerblauw-groen-grijze complexe kern. De buitenwand van de vuursteen toont talloze licht gekleurde putjes en regelmatig gaatjes als van uiteinden van kanaaltjes. Een enkele opgevuld met donkergroen-roestbruin gekleurd materiaal. Op de zaagdoorsneden zijn in de buitenste glazige massa, meerdere mm-dunne kanaaltjes zichtbaar, omgeven door een mm-dunne wand van wit poederig materiaal en een enkele keer een gladde wand met gelig-roestbruine afzetting. In het midden van de vuursteenbol een grijsgekleurde, zeer fijn gestippelde, complex lobbige massa, naar binnen toe lichtergekleurd en met twee zeer donkere kernen. In deze kernen, donkerblauwe en -groene streepjes in slierten gearrangeerd. Op een enkele plaats uit de kern stromend, door een paar mm breed kanaal, en dan lichtergekleurd, zoals de omringende lobbige massa. Langs de donkere kern, plaatselijk langwerpige, mm-dunne holten.

LABEL

donkergrijze vuursteen, lichte kern, donkerblauw, donkergroen, streepjes, dunne kanalen, vuursteen, schrijfkrijt, vroeg Maastrichtien, Møns Klint

CATEGORIE

Object.

ID

-

HOLLE GRIND VUURSTEEN

NUMMER

WSCHo8

COLLECTIE

HZIJ (gift WSCH)

OPMERKING

Zo een heb ik vaker gezien

DATUM

220323

PLAATS

Eijsden, Nederland

STRATIGRAFIE

Maastricht Formatie

DESCRIPTIE

Grijze, bolvormige, enigszins afgerolde, vuursteen met een door holte omgeven kern. In de vuursteen direct rond de grotere holte bevinden zich vele kleinere holtes. In de buitenste schil van vuursteen zijn vele, soms concentrisch gelaagde, bolvormige lichtere vlekken zichtbaar. Langwerpige, enigszins uitstekende, ribbels, als van graafgangen, zijn zowel op het oppervlak van de kern als de buitenkant aanwezig. De buitenkant van de vuursteen toont ook meerdere ijzeroxide opeenhopingen, soms kubisch, als van geoxideerde pyriet.

LABEL

holte, ijzeroxide, grind, vuursteen

CATEGORIE

Object.

ID

-